Uticaj baka i deka na razvoj dece

Da li su vaši baka i deka bili deo vašeg odrastanja? Da li se sećate vašeg odnosa sa njima kada ste bili mali? Da li  ste se radovali odlasku kod njih i nežnom milovanju po kosi dok jedete topao doručak koji vam je baka spremila? Ako imate ovakve uspomene onda ste imali srećno detinjstvo.

Naravno, postoje slučajevi u kojima bake i deke nisu bliski sa svojim unucima iz mnogo razloga, ali ja želim sada da se posvetim i govorim o onim lepim odnosima između dve generacije.

Drugačije od roditeljstva

Oslobođeni uloge roditelja koja sa sobom nosi odgovornost, strogoću i pravila, kako bi se deca naučila tome šta život znači i kako ga pravilno živeti, bake i deke usredsređeni su na ljubav.

Roditelji, često opterećeni poslom i sticanjem finansijske sigurnosti, nemaju vremena da se duboko posvete svojoj dečici. Iako, verovatno potpuno svesni da propuštaju da im iskažu svoja najlepša osećanja, ostavljaju to za sutra, za neko “sutra”. Često to “sutra” ne dolazi godinama, a deca vrlo brzo postanu ljudi koji oforme svoje porodice. I to “sutra” dođe tek kada dođu unuci.

Taj ponovljeni ciklus u kome imaju priliku da ponovo uživaju u dečjoj radosti, prvim zagrljajima i prvim rečima, za njih predstavlja blagoslov i priliku da isprave sve ono što smatraju da su pogrešili u odgoju svoje dece.

 

Godine koje imaju, donose im iskustvo, koje govori da za žurbom nema potrebe i da je čista ljubav najbitnija. Zbog toga je uloga baka i deka u razvoju dece jako bitna.

Kustosi bliske istorije

 

Svojim pričama o udvaranjima, običajima i načinu života u vremenu kada su bili mladi, bake i deke uvode unuke u kulturu nekadašnjeg života, neke drugačije moralne vrednosti i bivstvovanje u istoriji svoga naroda. Na taj način pomažu svojim unucima da se povežu sa svojim precima i osete pripadnost svom narodu.

Oni su najbolji učitelji i pravi poznavaoci života.

 

Meni je moja nana uvek govorila da ću napisati knjigu o njenom teškom detinjstvu. I pišem je, a sve napisano je po sećanjima iz njenih priča o njenom vremenu, tadašnjem Vranju, njenoj majci i njihovoj međusobnoj ljubavi. Upravo te priče naučile su me da cenim sve što imam, svaki zalogaj hleba, topao krevet i svaki zagrljaj.

Socijalizacija kroz igru i druženja

Negde sam pročitala da su deca koja su u stalnom kontaktu sa svojim bakama i dekama, vrlo otvorena za nova poznanstva, druželjubiva su i kreativnija. A kako i ne bi bila.

Sećam se svih onih igrice kojima nas je deda učio. Nošenja na ramenima, trčanja za golubovima u parku ili lovljenje punoglavaca u rečici kraj seoske kuće. Nebojane partije šaha ili tablića, u kojima smo ga skoro uvek pobeđivale. Pa onda igranja “Na slovo, na slovo” svaki put kada nestane struje.

A tek predivne bajke koje je nana pričala svojim baršunastim glasom, tiho i uverljivo. Ili oni venčići od poljskog cveća koje smo zajedno plele, uživajući u letnjem suncu i pričama o vilama i dodolama. Pa onda ruke umazane od testa i brašno na nosu, ponosne i srećne što mesimo kiflice zajedno sa njom.

 

Ovo su primeri divnih momenata iz mog detinjstva, a verujem da većina dece pamti neke slične trenutke i da ono dete koje prima ljubav, ume i da je daje

Stoga smatram da su deca koja rastu sa svojim bakama i dekama zaista vrlo druželjubiva i vrlo srećna. 

Roditeljska uloga baka i deka

 

U našoj nesreći da rastemo bez majke, imale smo veliku sreću da rastemo uz divne nane i dede. Iako je nanina uloga bila prilično vaspitna i mnogo odgovornija nego uloga koju obično imaju bake i deke, ona je uspela da zadrži tu notu blagosti i nežnosti svojstvenu samo bakama. A opet nas je naučila svemu što jedan roditelj uči svoje dete.

Kako ona kaže, osnovnu školu je završila 6 puta. Jednom svoju, još dva puta sa svoje dvoje dece i još tri puta sa nas tri. Ali baš zbog toga što njoj nismo mogle da se naljutimo kada bi nas grdila, već smo imale prijateljski odnos, verujem da je sve nekako lakše bilo. Bilo je i rasprava kada nismo htele da jedemo ili sakupimo igračke, ali  grljenja posle grdnji, “rani” odlasci u krevet uz priče i topli obroci pre škole su neprocenljivo blago koje se pamti. Kao što se pamte i mnoge životne lekcije koje nas je naučila.

Možda tada nismo bile svesne njihovog požrtvovanja i velikog truda koji su uložili da bismo izrasle u zdrave i prave ljude, ali sada definitivno jesmo svesne i vrlo zahvalne na tome.

Uticaj dece na bake i deke

Odnos između baka i deka i dece nije bitan samo za decu, već ima veliki uticaj i na same bake i deke.

Vedrina i sreća koje osećaju dok su sa svojim unucima poboljšava njihovo zdravlje i daje im veliku energiju.

Pri tom, današnji bake i deke koji imaju unuke se vrlo brzo tehnološki opismenjuju, igraju igrice sa njima na tabletima, smart telefonima ili ćaskaju putem video poziva.

Naši nana i deda su, dok smo bile male ,igrali sa nama Super Maria i tenkiće na segi. Kasnije kada smo se privremeno odselili u inostranstvo, nana je naučila da koristi internet i tada popularni MSN, kako bismo svakodnevno komunicirali. Danas ona ima smart telefon i ne razgovara sa nama nikako drugačije osim putem video poziva. Takođe, tražila je da joj napravimo profile na društvenim mrežama kako bi gledala naše slike i čitala moje tekstove. A sve to da bi nam se približila i bila prisutnija u našim životima, razumela naše potrebe i “naše vreme”.

Neizmerna ljubav između unuka i baka i deka prava je pokretačka snaga i eliksir života.

 

Setite se i vi vaših lepih momenata sa bakama i dekama. Oživite ta lepa sećanja, osvežite ih i osetite ljubav. Život vas čeka.

Ovaj unos je postavljen u Blog. Označiti link.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *