Simptomi i dijagnoza oboljenja štitne žlezde – Hašimoto

Na vreme uočeni simptomi koji ukazuju na oboljenja štitne žlezde (ovde prvenstveno mislim na Hašimoto), mogu mnoge spasiti velikih i dugogodišnjih muka i patnji celog organizma.

Ali simptome ne možemo povezati sa gospodinom Hašimoto, osim ako korak po korak ne upoznamo sve njegove osobenosti i to kako on na nas utiče.

Prvi susreti sa Hašimotom

Iz ove perspektive mogu slobodno reći da su se naši prvi susreti dogodili pre skoro devet godina. Znate ono kada postanete svesni da je neka osoba bila u vašoj blizini jako dugo, ali je niste primećivali? Tako je bilo i sa mojim poznanstvom sa Hašimotom.

Blago uvećana štitna žlezda, kontrola za šest meseci. I tako na svakih šest meseci. Ali simptomi koji su se još onda javljali nisu se povezivali sa njim. Otežano pamćenje, otečenost, višak kilograma i anksioznost prate me još iz tih dana. Javljali su se i ubrzani rad srca kao i osećaj knedle u grlu.

Kada sam mnogo kasnije počela da proučavam Hašimoto i njegov uticaj na organizam, uvidela sam da su ovo sve simptomi koji ukazuju na njegovo prisustvo.

Dijagnoza Hašimota

Potvrda prisustva Hašimota, došla je tek sa prilično razorenim tkivom štitne žlezde i velikim disbalansom hormona, kada mi je TSH bio preko 30 ( TSH je hormon koji luči hipofiza kako bi stimulisala rad štitne žlezde i lučila hormone T3 i T4).

Kada je vrednost TSH povišena (normalno je 0.35 – 4.94, po kriterijuma laboratorije gde sam ja vršila analize) znači da hipofiza mora da proizvodi više TSH hormone kako bi jače stimulisala rad štitne žlezde jer ona sama ne proizvodi dovoljno T3 i T4 hormona.

Razoreno tkivo štitne žlezde, odnosno čvorovi, posledica su prisustva antitela koji napadaju tkivo štitne žlezde, razaraju ga, a usled regeneracije se umesto njenog, formira vezivno tkivo.

Ovo su prvi vidljivi simptomi pomoću kojih se postavlja dijagnoza Hašimoto tireoditis.

Sa dijagnozom došla je i terapija, a ja sam mislila da ću odahniti. Prihvatila sam činjenicu ću piti tablete do kraja života. Na kraju krajeva, bilo mi je samo važno da se osećam bolje. Međutim, tablete jesu blagovremeno vratile moje hormone u okvire normalnih vrednosti, ali su antitela ostala visoka (540). Dok je intenzitet simptoma bivao je sve veći.

 

 

Simptomi koji ukazuju na Hašimoto

 

“Moraš da budeš svesna da je tvoj organizam pretrpeo veliku traumu zbog hormonskog disbalansa. Sve što osećaš je zbog toga. Moraš da budeš strpljiva.”, bilo je objašnjenje mog lekara na pitanje kada ću se osećati bolje.

Imala sam dosta strpljenja, ali stvari se nisu menjele. Hormoni su se zaista regulisali poštovanjem terapije, ali mučilo me je još dosta toga.

Osećala sam  ARITMIJU – srce mi je udaralo jako, što je uzrokovalo zamor i bol u grudima.

POVIŠENI KRVNI PRITISAK uzrokovao je slabost u meni, lelujanje, tup bol u glavi i zujanje u ušima. Često sam se osećala kao na rolerkosteru, jer me je pored ovih vrtoglavičnin osećaja pratila i ANKSIOZNOST, a u više navrata i PANIČNI NAPADI.

SLAB KVALITET KOSE me je dotakao, ali ne previše. Videla sam da ima promena, ali nije to bilo kao što se kod nekih javlja u vidu jakog opadanja kose. Međutim, iskusila sam PRMENE NA KOŽI. Suvoća kože manifestovala se tamnim isperutanim regijama sa unutrašnje strane nadlaktice i na butinama. Ruke su mi bile ispucale i hrapave, a lice konstantno suvo sa osećajem zategnutosti i uvek nekom aknom. Celokupna koža me je svrbela i peckala.

Konstantno HLADNA STOPALA, koja su bila bolna, dovela su mi zimu u sred leta.

A umesto da mi na proleće, zimski KILOGRAMI odu kao što su i došli, oni su nastavili da rastu. Moja telo bilo je stisnuto u odeći koja je odjednom bila pretesna, mala.

Sve me je žuljalo, fizički i mentalno.

Onda sam po prvi put razumela kako se Alisa osećala kada je propala u zemlju čuda. Njenu sudbinu ispisivao je Luis Karol, a moju gospodin Hašimoto.

Ukoliko osećate nekih od ovih simptoma, ili grupu njih, posavetujte se sa svojim lekarom i zamolite da vam da upute da proverite stanje svoje štitne žlezde.

O svojim prvim koracima u rešenosti da svoje zdravlje stavim u svoje ruke, pisala sam pre godinu dana u ovom članku. Ako vas zanima kako sam svoj oporavak započela, slobodno pročitajte.

Osvežite se i krenite. Život vas čeka.

 

 

 

 

 

Ovaj unos je postavljen u Blog. Označiti link.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *