Kako naterati dete da jede zdravo?

Ono što ćete sledeće pročitati, a tiče se toga kako naterati dete da jede zdravo, verovatno će vam zazvoniti u glavi.

Ali što pre prihvatite da je tako, biće vam mnogo lakše.

 

Ukoliko vaše dete ne voli da jede zeleniš, nemojte ga siliti.

Da li mislite da ćete silom uspeti da naterate dete da zavoli neku vrstu hrane? Nećete. Ono što ćete time dobiti jesu sati i sati frustracije, plakanja, povraćanja i nelagode. Ovakve neprilike će vam uništavati svaki dan, do te mere da ćete postati nesnosni sebi i okolini. Tolika doza nervoze se itekako odražava na organizam, vaš i vašeg deteta.

A dete će osim trenutnog nezadovoljstva stvoriti odbojnost prema bilo kojoj hrani i obedovanju. Jer će ga bilo koji obed podsećati na ružna iskustva sa graškom.

Time se stvara još veći problem i još veće frustracije jer će dete odbijati da jede bilo šta.

Moje iskustvo

Moja mlađa sestra je bila jedna od te dece koja ne želi da jede, baš zbog zeleniša. Ona je toliko stvorila averziju prema hrani, da su joj suze kretale čim čuje zveckanje tanjira. Na poziv za ručak bi kroz plač odgovarala: “Opet me zovete da ručam, pa juče sam ručala!”, i tako svakog dana.

Da su joj dozvolili da jede ono što voli, svima bi bilo mnogo lakše, a ona bi možda vremenom i sama počela da jede spanać i nešto slično tome. Kada je odrasla i kada više nisu kontrolisali šta jede, bilo je mnogo mirnije u kući. Ona je imala redovne obroke, ali od povrća i mesa koje njoj prijaju. I danas ne jede neke od namirnica, pa je svakako zdrava.

Ono što se masovno dešava jeste da roditelji iz želje da decu hrane zdravo, ne obraćaju pažnju na to šta njihovom nepcetu prija, a šta ne. Pa ni mi odrasli ne možemo sve što je zdravo da pojedemo. Ili ne možemo uopšte ili pronađemo kombinaciju sa drugom hranom koja je podnošljiva. U krajnjem slučaju ne jedemo nešto uopšte.

Ja, recimo, ne volim grašak. Ali mogu da ga pojedem u čorbici sa drugim povrćem.

Verujem da mnogo vas ne voli boraniju ili nešto drugo. Odrasli su vrlo izričiti u tome kada nešto ne vole i od okoline zahtevaju da se to poštuje. Svako iz moje okoline ne jede po neku namirnicu ili grupu namirnica i kada pozivam ljude kod sebe na ručak, ja obavezno pitam da li postoji nešto što ne jedu.

Čemu onda dupli standardi kada su deca u pitanju? Zašto onda decu siliti da jedu ono što ne vole?

Nisu ona kompjuterski programirana, pa da izvrše bez pogovora svaku našu komandu. Oni imaju mala tela, ali imaju itekako oformljen duh. Naš je zadatak da pronađemo način kako da učinimo da oni odrastu u srećne ljude. A to se nikako ne radi na silu, već za sve postoji alternativno, za dete prihvatljivo, rešenje.

 Za sve postoji dogovor

Mi smo kao male uživale u soku od kivija (čitaj koprive). 🙂

Ukoliko vaše dete ne želi da jede spanać sam za sebe, napravite šejk u kombinaciji sa bananom, kivijem i jabukom u koji ćete dodati spanać. U toj kombinaciji preovladaće voće, a ukus spanaća ne bi trebalo uopšte da se oseti.

Ukoliko zeleno uopšte ne dolazi u obzir, napravite sok od cvekle, jabuke, šargarepe i limuna. On obiluje mineralima i vitaminima i predstavlja pravi eliksir zdravlja. Detetu ga možete dati kao sirup na kašičici ili špricem, a dovoljna je mala doza da učini velike dobrobiti za organizam. Pije se ujutru pre obroka. Ovde možete pogledati recept i dobrobiti ovog soka.

Ja sam vam dala ideju, a vi možete eksperimentisanjem doći do one kombinacije hrane koja vama i vašem detetu najviše odgovara.

Verujte mi, mnogo je lakše isprobavati nove načine ishrane, nego se tvrdoglavo držati jedne zbog koje ćete vaše dete i vi samo patiti.

 

Osvežite se i krenite. Život vas čeka.

 

Podelite u komentaru vaša iskustva sa ishranom kada ste bili deca ili sa ishranom vaše dece. Lajkujte i šerujte blog post ukoliko vam se dopao, možda upravo vaša podela pomogne nekome. 🙂

 

Ovaj unos je postavljen u Blog. Označiti link.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *