Ispitni rokovi: Veoma VAŽNI SAVETI kako “preživeti” pripremanje ispita

U jeku su ispitni rokovi i većina studenata vredno greje svoju stolicu. Baš zbog toga, želela sam da malo pišem o pripremi ispita, ali i o pripremi sebe za ispite.

Da li se u toku ovog perioda osećate napeto? Da li vas pritisak izjeda i ne da vam mira? Imate li osećaj da vreme leti, a vi stojite u mestu? Odjednom su sve oči uprte u vas, a vi se koprcate pokušavajući da organizujete obaveze i najosnovnije životne potrebe, pa radi postizanja rezultata ponekad preskočite i neki obrok. A sve zbog toga kako ne biste razočarali baš sve te oči koje vas gledaju.

Stanite i udahnite, jer upravo sada sledi olakšanje.

Nikome ništa ne dugujete

Tuđa očekivanja su tuđa sa razlogom.

Ako neko kaže da je razočaran u vas ili se sami bojite da nekog razočarate, morate razumeti da je to njihov problem, a ne vaš.

Onaj koji očekuje, može da se razočara. Onaj koji veruje, neće se razočarati ukoliko dođe do “saplitanja”. Isto važi i za vas same.

Volite sebe i prihvatite sebe, čak i kada ne uradite nešto savršeno. Nije smak sveta, uradili ste najbolje što ste mogli i umesto kritike, odajte sebi priznanje. Jer čak i najmanji korak, jeste korak napred. Nazad ne možete, ni da hoćete.

Šta će se dogoditi ako ne položite ovog puta? Ništa.

Možda sada mislite: “Kako ništa, a to što možda neću upasti na budžet, a to što možda neću moći da polažem ispite iz sledeće godine, a to što možda ovo, možda ono…”

Ne! Ja vam tvrdim da se ne ništa neće dogoditi. Ništa od tako krucijalne važnosti. Ništa toliko bitno da bi vi zbog toga gubili svoje zdravlje.

Neće nikom otići glava zbog toga. Znanje vam niko uzeti ne može. Jedino što može biti oduzeto od vas je vaš mir. A njega najčešće sami od sebe oduzimate, opterećujući se onim šta će biti i ko će šta reći ukoliko se ovog puta spotaknete.

Važnost odmora u toku ispitnog roka

Nerviranjem gubite svoju dragocenu energiju i vreme koje možete iskoristiti za relaksaciju i odmor (tela i uma).

Nagađanjem šta bi sve moglo da se dogodi i pođe po zlu, možete izgubiti sate, čak i dane. Da se zarobite u vrtlogu negativnih misli koje će vas paralisati, a ništa neće promeniti. Umesto toga, odaberite da svoju energiju i  deo vremena posvetite odmoru.

Da, potreban vam je odmor, čak i u sred ispitnog roka!

Ne zaboravite da živite dok studirate, vaša sloboda je sveta i nemojte se samoprekoravati kada dopustite sebi da prošetate, trenirate, odete na žurku ili predstavu.

Ali upamtite, ukoliko kritikujete sebe posle odmora, njegov učinak se gubi, a vi dobijate grižu savest koja vas nagriza i od koje se možete i fizički razboleti.

Lično sam se sa tim suočila tokom studiranja, visoka temperatura u svakom ispitnom roku, pratila me je cele godine. Govorili su mi da je na nervnoj bazi, ali to mi tada ništa nije značilo, jer nisam umela da prepoznam uzrok.

Naime, zbog samoprekoravanja onih dana kada moj um jednostavno nije mogao da prima nove informacije, dolazila sam u fazu “sagorevanja” u bukvalnom smislu. Umesto da, u trenucima kada prepoznam da mi učenje ne ide od ruke, odmorim i opustim se, ja sam maltretirala sebe, forsirala se, imala grižu savest i time nanosila sebi ozbiljne probleme.

Zato slušajte svoj organizam i pazite na njega kao na malo dete, poštujte ga i hranite. Dozvolite mu da odahne i uživa u svom rastu i razvoju.

Pri tom, kada odmarate, uživajte 100%, zaslužili ste! Recite to sebi glasno!

“Zaslužio/la sam da odmorim i uživam!“

I ne dozvolite da vam se misli u vezi ispita i obaveza motaju po glavi, ne kradite ni sekund vremena posvećenog odmoru.

Ali i kada učite, takođe, uložite sebe 100%. Koncentrišite se na gradivo i uživajte u novim saznanjima. Čak iako praktikujete metodu učenja pola sata i pravljenja pauze petnaest minuta, poštujte vreme posvećeno odmoru/učenju. Time ćete poštovati sebe i tako ćete postići najbolje rezultate, kako u učenju, tako i u opštem poboljšanju svog psihofizičkog stanja.

Verovatno vam neće biti lako da se usredsredite i potpuno odvojite učenje od odmora i obrnuto, ali vežbom i svesnim prepoznavanjem misli biće sve lakše.

Vežbe za smirivanje vašeg uma i postizanje mira u ispitnim rokovima

Meditacija

Meditacija meni mnogo pomaže pri tome da prepoznam svoje misli i usmerim ih u pravcu u kome ja želim.

Ukoliko se još uvek niste sreli sa meditacijom, postoji dosta aplikacija koje vam mogu pomoći da smirite i usmerite svoje misli. Jedna od njih je Headspace.

Ja, takođe, koristim i neke od vođenih meditacija sa kanala na youtube-u, a najviše su mi u početku prijale ova i ova vođena meditacija.

“To do list”

Još jedna metoda za odvajanje po strani drugih misli prilikom učenja jeste “to do list”. Vrlo je jednostavna i praktična. Pored sebe stavite prazan papir i olovku. Pa ukoliko vam na pamet padne nešto što morate uraditi ili razmisliti o tome, zapišite ukratko na papir, a onda se vratite učenju. Svemu zapisanom posvetite se kasnije. Uočićete pritom da većina onoga što ste zapisali i nije toliko bitno, već se vaš mozak samo branio od prihvatanja novih informacija.

Takođe, možda vam se učini da je zapisivanje gubljenje vremena. Ali verujte mi, mnogo manje vremena ćete potrošiti zapisujući par rečenica, nego li razmišljajući o svemu i svačemu u periodu posvećenom učenju.

Maštanje

Vežba koja vam dosta može pomoći da resterećeni i sa mnogo manje stresa prođete kroz ispitni rok jeste vežba “Zar ne bi bilo lepo.”Ana Bučević govori o njoj u svom videu, a to je prvi video koji sam pogledala u trenucima kada sam ja imala poteškoće da se usredsredim na učenje.

Ja sam volela ovu vežbu da zovem i “Maštanje”. A ona je totalna suprotnost svim zloslutnim mislima koje vam padaju na pamet pred ispite. Pa tako, umesto da trujete sebe zamišljajući kako ćete pasti; kako ćete izvući baš ono što ne stižete da obnovite; da će profesor biti loše raspoložen; kako ćete reći roditeljima da ste pali; vi se pogledajte u ogledalo i recite: “Zar ne bi bilo lepo da položim ispit. Zar ne bi bilo lepo da profesor uđe nasmejan na ispit. Zar ne bi bilo lepo da dobijem baš ovo pitanje koje mi se dopada. Kako će se roditelji obadovati kada čuju da sam položio/la. Kako ću ja biti srećan/na.”

Time ćete popraviti svoje raspoloženje i smanjiti negativnost u sebi, koje vas direktno blokira od usvajanja novih znanja.

Može vam se učiniti budalastim da to ponavljate sebi, ili vam se može učiniti kao laž. Ali, zar zloslutne misli koje vas uznemiruju nisu, takođe, laž? Vi ne možete znati ni da će sve krenuti po zlu tog dana, zar ne?

 Zato upotrebite svoju moć mašte za maštanje o nečemu lepom, umesto da izaberete da maštate o ružnom.

Jer vaš organizam ne poznaje razliku između stvarnog i mašte. Ako razmišljate o ružnim stvarima, prouzrokujete stres u organizmu, lupanje srca, anksioznost, možda stezanje u grudima. Ti osećaji su stvarni. A ukoliko mislite o nečemu lepom, dovodite svoj organizam u stanje mira.

Zato je bitno da taj put do ispita prođete bezbedno, da brinete najlepše o sebi i da opskrbite sebe  pozitivnim mislima. Tako ćete dočekati taj dan sa mnogo manje stresa, mnogo više samopouzdanja (a samopouzdanje itekako gradi ocenu) i sa mnogo više šanse da položite.

Takođe, vrlo je bitno da redovno jedete, i to ne nešto “na brzaka”, već da imate zdrave obroke, koji će nahraniti vaše telo i vaš um. Ne zaboravite da se hidrirate i da unosite vitamine koliko god ste u mogućnosti. Jedna limunada dnevno može biti dovoljna. 😉

Osvežite se i krenite. Život vas čeka.

P.S. Srećno u svim sledećim ispitima i BRAVO! 

error
Ovaj unos je postavljen u Blog. Označiti link.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *